Ritva

Ritva Kauhajoella syksyllä 2012

R-pentueesta olimme päättäneet jättää kotiin narttupennun, jos sellaisia tulisi. Tulihan sieltä ja valintakin oli helppo, ainoasta on mukava valita! Mutta eipä ole vielä valintaa tarvinnut katua.

Pentuna Ritu oli tavallinen seisojanalku, söi, nukkui ja riehui sata lasissa. Oli siinä varsinkin Taika-muorilla ollut kestämistä. Ritu on pieneen ikäänsä ollut mukana kaikenlaisessa, kesäsillä uintireissuilla, kyläilemässä, laukkonut metsissä ja pelloilla ja onhan sitä mukamas jotakin aina reenattukin. Eikä ole vielä suru tullut puseroon, ei Ritulla eikä äijälläkään.

Ensimmäiset riistatyöt tehtiin Kauhajoella viisikuukautisena ja muutaman kerran käytiin myöhemmin syksyn mittaan  seisoskelemassa lisää. Nyt vuosien saatossa Ritu on ollut mukana linnustamassa Etelä-Pohjanmaalta Ylä-Lappiin ja erityisesti meitä miellyttää Ritun tapa sopeuttaa haku maaston mukaan. Riistankäsittely on varmaa eikä lintujen ajattaminen tai peräänmeno ole Ritua kiinnostanut. Oma-aloitteinen tiedotus on sitten se kirsikka kakun päällä!

Kokeissakin olemme käyneet peräti neljä kertaa. 2013 Niestassa tuli riistatyön puuttuessa NUO 0, mutta Junkkarissa sitten NUO2. Nyt syksyllä 2015 2 X AVO2 metsästä. Näyttelyssäkin käytiin ja varsin hienoksi Ritu arvioitiin: Eri, Sa, Sert, Cacib ja Rop. Näillä ansioilla Ritu on lyhkärien jalostusrekisterissä numerolla 570.

Luonteeltaan Ritu on mukava, sopeutuvainen koira, se ei paljon koeryhmissä eikä näyttelyiden koira- ja väenpaljoudessa kouhota, istuu passissa hiljaa paikallaan ja on ollut tosi helppo koulutettava. Niissä muutamassa jutuissa, mitkä on pitänyt kouluttaa, suurin osahan on perimää...

"Erinomainen mettälinnun metsästyskoira", kirjoitti ylituomari Tuulaniemi Keminmaan kokeen koepöytäkirjaan syksyllä 2015.